Oprettet 13, January 2022
Galettestænger af fransk butterdej
Lækre galettesstænger lavet af fransk butterdej, vandbakkelsesdej og med fyld lavet af hindbærmarmelade smør og sukker, pyntet med hvid glasur og hindbærgele
Historien bag opskriften
Jeg er så heldig, at jeg er medlem af flere skønne bage/kage grupper og for et stykke tid siden var der en af medlemmerne, der lagde en masse opskrifter op fra AMO, nogle af jer kan sikkert huske, at man ved købmanden eller i Brugsen gratis kunne tage disse opskrifter, min mor havde også nogle af disse opskrifter.
Jeg må sige, at der kom rigtig mange fantastiske opskrifter frem, mange af opskrifterne har jeg aldrig set eller hørt om og der er nok heller ikke mange af jer derude, der har bagt disse kager, den mulighed får I nu, for de næste par uger kommer nogle af opskrifterne på bloggen.
Jeg har valgt nogle af opskrifterne, hvor kagen er lavet af Fransk butterdej, det er næsten det samme som mørdej, her er der brugt vand til at samle dejen i stedet for æg.
Galettestænger af fransk butterdej
- 01:30
- 10 personer
- Middel
Ingredienser
Fransk butterdej
- 225 g koldt smør
- 225 g mel
- ¼ dl vand måske lidt mere
Vandbakkelsesdej
- 1 ½ dl vand
- 75 g smør eller margarine
- 90 g mel
- 3 æg små
Fyld
- 50 g blødt smør
- 50 g sukker
- ½ spsk mel
- 2 spsk hindbærmarmelade
Glasur
- 100 g flormelis
- Kogende vand
Hindbærgele
- 3 spsk hindbærmarmelade
Tips & Idéer
Du kan bruge andet marmelade eller nutella.
Pynt kagen med smeltet chokolade i stedet for glasur og gele.
Fremgangsmåde
Fransk Butterdej
- Skær smørret i mindre stykker
- Smuldr det sammen med mel (brug gerne en køkkenmaskine)
- Tilsæt vandet og saml dejen hurtigt
- Del dejen i 2 dele
- Pak dejen ind i film
- Sæt dejen i køleskabet indtil dejen er helt kold, så er den nemmere at arbejde med
Vandbakkelsesdej
- Vand og fedtstof bringes i kog i en gryde
- Tilsæt mel og pisk godt
- Afbages indtil dejen slipper gryden
- Lad dejen afkøle
- Når dejen er lillefingervarmt tilsættes æggene 1 ad gangen, rør godt
- Put dejen i en sprøjtepose med en stort glat tyl
- Strø godt med mel på køkkenbordet
- Rul dejen ud til en rektangel på 15 x 30 cm, husk at børste melet af dejen, ellers bliver kagen tør
- Skær dejen til, så det passer med 15 cm x 30 cm
- Dejen prikkes med en gaffel over det hele
- Fyldet smøres ned ad midten
- Butterdejen sprøjtes ud oven på fyldet i 2 eller 3 baner
- Fold butterdejen over fyldet i begge ender
- Fold begge sider af butterdejen op omkring vandbakkelsen, lad der være lidt åbent midt på
- Pensl med sammenpisket æg på butterdejen, ikke vandbakkelsen
- Lav stang nr 2 på samme måde, som stang nr 1.
- Bages ved 180 grader i ca 30 min
- Lad kagen afkøle, vær opmærksom på at kagen er en flad kage
Hindbærgele
- Hæld hindbærmarmeladen op i en gryde
- Lad det koge lidt op
- Kør marmeladen igennem en sigte, så kernerne sigtes fra
- Marmeladen uden kerne varmes op til den bliver tyktflydende, så er den klar til brug
Pyntning
- Rør glasuren sammen og smør den ud på butterdejen
- Fordel gelen oven på glasuren
- Kagen skal spises samme dag, da den smager bedst