Oprettet 11, November 2023
Små brombær tærter
Små lækre tærter lavet af en sød mørdej med fyld af mazarinmasse, brombærsirup, pyntet med friske brombær og penslet med gelé
Historien bag opskriften
Jeg synes, at de nemmeste kager, man kan lave, er mørdejs tærter. Du kan lave mørdejen på forhånd, evt fryse den ned, så kan du bage tærterne, lige når du har lyst.
Skal du lave tærterne med mazarinmasse, kan de ikke holde sig så længe. Tærterne kan opbevares i en tæt lukket kagedåse foeret med bagepapir.
Der er mange muligheder med pyntning af tærterne, du kan bruge alle mulige bær, du kan bruge kagecreme i tærterne i stedet for mazarinmasse.
Min favorit kage med mørdej er så absolut jordbærtærten, den er efterhånden ved at være dyr at købe hos bageren, så lav den selv. Den bliver billigere, hvis du køber marcipan på tilbud, for det er også blevet dyrt. Marcipanen kan fryses.
Små brombær tærter
- 01:30
- 12 personer
- Middel
Ingredienser
Mørdej
- 125 g mel
- 90 g koldt smør
- 40 g sigtet flormelis
- 1 æggeblomme
Mazarinmasse
- 50 g blødt smør eller margarine
- 150 g marcipan
- 2 æg
- 2 spsk mel
- 1 tsk bagepulver
Brombærsirup
- 250 g brombær, frosne eller friske
- 2 ½ dl vand
- 125 g sukker
- Evt kornene af en vaniljestang
Pynt
- 200- 250 g friske brombær
Gelé
- 1 dl vand
- 25 g sukker sukker
- 4 blade husblas
Tips & Idéer
Du kan bruge andre bær f.eks hindbær, jordbær eller blåbær.
Du kan undlade at fylde mazarinmasse i tærterne og brug kagecreme i stedet for.
Fremgangsmåde
Mørdej
- Del smørret i mindre stykker
- Sigt flormelis i mel og bland det godt sammen
- Tilsæt det kolde smør til melblandingen og smuldr det sammen, indtil det bliver en grynet masse. Du må gerne bruge en køkkenmaskine eller en foodprocessor
- Tilsæt æggeblommen og saml dejen hurtigt
- Pak mørdejen ind i film og sæt det i køleskab i ca ½ time
- Rul mørdejen ud til den er ca 0,5 cm tyk
- Stik dejen ud i ca 9 cm i diameter, passer til en form på 6 cm i diameter
Mazarinmasse
- Rør det bløde smør til en ensartet masse
- Riv marcipanen og tilsæt det det til smørret og rør massen sammen
- Rør æggene i et ad gangen
- Tilsæt bagepulver til mel og bland det godt sammen
- Tilsæt det til mazarinmassen og rør det godt sammen
- Fyld mazarinmassen i formene ca ¾
- Bag kagerne ved 180 grader i ca 15 min
- Tag kagerne ud og lad dem afkøle
Brombærsirup
- Kog vand og brombær i ca 10-15 min ved lavt blus
- Sigt brombærmassen
- Tilsæt sukker til brombærsaften
- Kog brombærsaften i yderligere 5-10 min
- Lav evt en prøve for at se, om konsistensen er, som den skal være. Vær obs på at siruppen bliver mere stiv, når den bliver kold
- Du kan med fordel lave siruppen et par dage før
- Smør kagerne med brombærsirup
Gelé
- Læg husblassen i koldt vand i ca 10 min
- Kog vand og sukker godt sammen
- Klem husblassen fri for vand
- Tilsæt det til den varme sukkerblanding
- Rør godt rundt indtil husblassen er helt opløst
- Lad det afkøle
Pynt
- Pynt kagerne med friske brombær
- Pensl brombærrene med gelé