Oprettet 13, February 2020

Fastelavnsboller lavet af Wienerbrødsdej

Lækre sprøde fastelavnsboller lavet af wienerbrødsdej fyldt med kagecreme og flødeskum pyntet med chokoladeglasur eller flormelis.

fastelavnsboller-kage-opskrift-fastelavn-kagecreme-skalvibage-700x1000-v1 fastelavnsboller-kage-opskrift-fastelavn-kagecreme-boller-skalvibage-700x1000-v3 fastelavnsboller-kage-opskrift-fastelavn-kage-creme-boller-skalvibage-700x1000-v2

Historien bag opskriften

Jeg elsker fastelavnsboller, specielt dem som er lavet af wienerbrødsdej. Normalt plejer jeg at købe dem ved bageren, men i år har jeg haft lyst til at lave dem selv.

Jeg kan ligeså godt sige det med det samme, at jeg ikke synes, at det har været nemt. Jeg har brugt en opskrift fra en af mine gamle kagebøger og jeg vil ikke ligefrem påstå, at der er mange oplysninger om, hvordan man gør. Jeg har brugt nogle af de videoer, der ligger på nettet, specielt i forbindelse med udrulningen. Husk at når du går igang, skal du rulle dejen ud med let tryk, ellers får du ikke alle de lag, fordi du trykker dejen sammen.Jeg har forsøgt mange gange, inden jeg knækkede koden og jeg synes,at jeg er nået frem til et resultat, som ligner bagerens fastelavnsbolle.

Det skal selvfølgelig ikke afholde dig for at prøve at lave wienerbrødsdejen, for hvis du bruger min opskrift og følger den slavisk, skal det nok lykkes for dig, jeg har nemlig lavet alle fejlene. Grunden til at jeg ville have, at det skulle lykkes for mig, var at hvis jeg kunne finde ud af at lave wienerbrødsdej, ville der være uanede muligheder for at lave masser af andre lækre kager. Jeg håber at det lykkes for dig, det er ihvertfald dejlig afstressende. Skulle det mislykkes 1.gang så prøv igen.

Fastelavnsboller lavet af Wienerbrødsdej

  • 03:30
  • 18 personer
  • Svær
Pin

Ingredienser

Fastelavnsboller

  • 2 ½ dl mælk
  • 50 g gær
  • 2 æg
  • 500 g mel
  • ½ tsk salt
  • 2 spsk sukker
  • 50 g smør
  • 400 g smør til indrulning

Kagecreme

  • 2 æg
  • 3-4 spsk sukker
  • 3-4 spsk mel
  • 5 dl mælk
  • Kornene af 1 stang vanilje eller vaniljesukker efter smag

Glasur

  • Flormelis, kakao tilsat lidt kogende vand røres sammen til en glat masse

Pynt

  • Flormelis som drys

Tips & Idéer

Du kan fryse dejen rå lige efter du har rullet den sidste gang, tag den op af fryseren og lad den tø op ved stuetemperatur og lav fastelavnsbollerne.

Form fastelavnsbollerne og frys dem rå, tag dem op og lad dem tø op ved stuetemperatur, bag dem som anvist. Lav fastelavnsbollerne dagen før du skal bruge dem og sæt dem i køleskabet, tag dem ud og sæt dem ind i en varm ovn, bages som anvist.

Du kan montere fastelavnsbollerne med andet fyld og pynt, det er kun fantasien, der sætter grænser.

Fremgangsmåde

Wienerbrødsdej

  1. Gæren røres ud i den kolde mælk og æggene tilsættes og blandingen røres sammen
  2. Mel, salt og sukker blandes
  3. De 50 g blødt smør tilsættes (hvis smørret er hårdt , giv det 15 sek i mikroovn) og blandingen smuldres sammen
  4. Mælkeblandingen tilsættes og Dejen æltes hurtigt sammen, så det lige hænger sammen. Fold dejen sammen til en kugle, den er meget fedtet, brug evt en dejskraber og læg dejen på bordet med rigeligt mel
  5. Bank det kolde smør smidigt på et meldrysset bord med en kagerulle. Dæk smørret med mel, så det ikke hænger fast i kagerullen, fold og bank igen indtil konsistens er som dejen. Smørret skal være ca 15x15 cm stort
  6. Rul dejen ud i en kvadrat der er større end smørret, læg smørret på skrå i kvadraten og bank den let fast til dejen
  7. Fold dejen stramt op omkring smørret, ligesom når du folder en kuvert så smørret er lukket inde i dejen, det skal være helt ud i hjørnerne
  8. 1. rulning: Drys godt med mel på top og bund og udrul forsigtigt til en rektangel hvor længden skal være 3 gange så lang som bredden. Feks. 20 x 60 cm
  9. Børst dejen fri for overskydende mel for hvis du ruller melet ind i dejen, bliver kagen tør. Det skal du gøre ved hver eneste udrulning og sammenfoldning
  10. Fold en tredjedel ind over dejen og dernæst den sidste tredjedel oven på. Dejen er nu foldet 1x3. Sæt dejen i køleskab i et kvarter
  11. 2. rulning: det samme som ved 1. rulning, sæt dejen i køleskab i 15 min
  12. 3. rulning: det samme som ved 2. rulning Dejen har nu 27 lag. Læg den i køleskab i 15 min
  13. Del dejen i 2, da det ellers bliver en stor dej at arbejde med. Læg den anden halvdel i køleskabet, indtil du skal bruge den
  14. Rul dejen ud i et stykke på 36x36 cm
  15. Del dejen op i 9 stykker a 12x12 cm stykker og fold stykkerne sammen som en konvolut. Sæt dem med sammen foldningerne nedad på en bageplade med bagepapir og lad den hæve i 1 time
  16. Pensl dem med et sammenpisket æg med lidt vand
  17. Bag dem i ovnen ved 190 grader i ca 20 min
  18. Lad bollerne afkøle

Kagecreme

  1. Pisk æggene sammen med sukker og mel i en gryde, til du har en glat masse
  2. Pisk mælken i og tilsæt vaniljekornene og det tomme hylster, hvis du bruger rigtig vanilje
  3. Varm cremen langsomt op, mens du hele tiden rører i det
  4. Lad cremen koge sagte i nogle minutter, mens du hele tiden rører i det
  5. Tag gryden af og fjern hylsteret
  6. Hvis du i stedet bruger vaniljesukker, tilsætter du det og smager til
  7. Hæld den varme creme op i en skål og læg et stykke film ned over cremen for at undgå, at cremen trækker skind. Stil cremen i køleskab til afkøling

Montering

  1. Skær bollen over på midten, fordel kagecremen på den nederste halvdel, herefter sprøjtes flødeskum rundt på den nederste halvdel, så kagen får lidt højde
  2. Læg den anden halvdel af bollen ovenpå og pynt med enten glasur eller drys med flormelis

Relaterede opskrifter