Oprettet 3, June 2022
Rabarberkage af mørdej
En lækker sprød kage lavet af en mørdej fyldt med rabarberkompot og mandelfyld, pyntet med flødeskum og bagte rabarber i skiver.



Historien bag opskriften
Da jeg var barn var det helt almindeligt, at man havde en have med alt muligt i, grøntsager, kartofler, bær, frugt og ikke at forglemme rabarber. Min mor var hjemmegående, til jeg var omkring 12 år, så begyndte hun at arbejde på en fabrik. Hun var en dygtig husmor og super god til, at gøre brug af alt det fra haven. Hun havde masser af rabarber, de blev ofte brugt til rabarberkompot, som blev serveret til kødretter. Hun lavede rabarbersaft og kager med rabarber i. Hun lavede bl.a denne fantastiske rabarberkage med fyld af rabarberkompot og mandelfyld, serveret med flødeskum.
Rabarberkage af mørdej
- 01:30
- 12 personer
- Middel
Ingredienser
Mørdej
- 200 g mel
- 60 g sukker
- 100 g koldt smør
- 2 spsk creme fraiche
Rabarberkompot
- ½ vaniljestang
- ½ dl vand
- 80 g sukker
- 250 g rabarber
Mandellåg
- 1 spsk blødt smør
- 30 g sukker
- 30 g finthakkede mandler
- ¾ dl mælk
- 50 g mel
- 1 æg
Pynt
- 100 g rabarber
- Lidt sukker
- 1 dl fløde
Tips & Idéer
Server kagen med en lækker flødeis.
Du kan bruge bær i tærten i stedet for rabarber.
Fremgangsmåde
Mørdej
- Bland sukker og mel sammen
- Del smørret i mindre stykker og tilsæt det til melet
- Smuldr smør og mel til en grynet masse
- Saml dejen med creme fraiche
- Pak dejen ind i film og læg det i køleskabet i ½ time
- Rul dejen ud på et meldrysset bord
- Brug evt en aflang tærteform 34 x 10 cm eller en rund tærteform på ca 24 cm
- Læg dejen i formen, skær kanten fri for dej
Rabarberkompot
- Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud
- Kog vaniljestang og korn med vand og sukker, til en sirupsagtig sukkerlage
- Skær rabarberne i mindre stykker
- Tilsæt rabarber til sukkerlagen
- Lad rabarberne kog med i lagen i ca 5 min
- Tag gryden af blusset og lad massen trække i ca 15 min
- Fjern vaniljestangen
- Fordel kompotten oven på mørdejen
Mandellåg
- Pisk det bløde smør og sukker luftigt
- Hak mandlerne fint
- Rør mandler, mælk, mel og æg i smørret og rør det godt sammen
- Kom forsigtigt mandelfyldet oven på rabarberne
- Bag kagen ved 180 grader i ca 25 min
- Lad kagen køle ned
- Server kagen lun eller kold
Bagte rabarber
- Skær rabarberne i tynde skiver ca 0,5 cm
- Læg dem i en bradepande med bagepapir, de må ikke ligge ovenpå hinanden
- Drys sukkeret over rabarberne
- Bag dem ved 200 grader i ca 10 min
- Der skal stadig være “bid” i rabarberne
- Lad dem køle ned
Pynt
- Pisk fløden til flødeskum
- Put flødeskummet i en sprøjtepose med den tyl, du vil bruge
- Sæt små dutter af flødeskum på kagen
- Pynt med bagte rabarberskiver
- Server evt kagen med cremefraiche