Oprettet 19, December 2019
Verdens bedste Klejner
Lækre, velsmagende gammeldags klejner
Historien bag opskriften
Jeg ønsker jer alle en rigtig glædelig jul og afslutter julebageriet med opskriften på min mors klejner som hun kaldte for verdens bedste klejner.
I mit barndomshjem var der mange jule traditioner. I december blev der altid slagtet en gris og af den blev der lavet medister, finker, leverpostej og mange andre lækkerier. Der blev gjort hovedrent, inden vi måtte pynte til jul, der blev bagt småkager og julehygget. Juleaftensdag om formiddagen kogte min mor altid den sidste portion klejner, for der skulle være friske klejner til juleaften.
I min egen familie er det kun mig, der kan lide klejner, men jeg elsker dem til gengæld også, det er dog ikke ligegyldigt, hvordan de bliver lavet, så jeg bruger gerne min mors opskrift, da jeg synes, at det er de bedste klejner. Jeg bruger min lille frituregryde til kogning af klejnerne, for så kan jeg bedre styre varmen.
Verdens bedste Klejner
- 03:00
- 8 personer
- Middel
Ingredienser
Ingredienser
- 125 g margarine
- 125 g sukker
- 2 æg
- 1 spsk fløde
- 1 tsk hjortetaksalt
- 350-375 g mel måske mere
- Palmin til kogning
Pynt
- Flormelis
Tips & Idéer
Du kan fryse klejnerne rå, tag dem op af fryseren og lad dem tø ved stuetemperatur og koge dem som anvist.
Du kan tilføje lidt reven økologisk citronskal og kardemomme til dejen, så den får en frisk smag.
Du kan koge kljenerne i en frituregryde, så kan du bedre styre temperaturen.
Fremgangsmåde
- Blan mel, hjortetaksalt og sukker sammen
- Skær margarinen ud i mindre stykker
- Hak margarinen og smuldr den sammen med melblandingen til det er en grynet masse
- Tilsæt fløde og æggene og ælt dejen let sammen, dejen må ikke være fedtet, så skal du tilføje noget mere mel
- Pak dejen ind i film og lad den stå i ca. 1 time
- Rul dejen ud i ca. ½ cm tykkelse
- Kør med klejnsporen, vrid klejnerne og lad dem stå i ca ½ time
- Varm palminen op til ca 170-180 grader
- Kog klejnerne i ca. 1-2 min, til de er gyldne. De skal vendes undervejs. Pas på at de ikke bliver for brune
- Tag klejnerne op og læg dem på noget fedtsugende papir
- Læg dem i en lufttæt pose og derefter i en dåse, når de er nedkølet
- Smager bedst samme dag, ellers bliver de nemt tørre