Oprettet 31, October 2022

Stikkelsbærtærte med creme

Lækker mørdejstærte med fyld af stikkelsbær, creme lavet med mandler og drysset med sigtet flormelis.

stikkelsbaertaerte-kage-kageblog-opskrift-bage-skalvibage700x1000-v2 stikkelsbaertaerte-kage-kageblog-opskrift-skalvibage700x1000-v3 stikkelsbaertaerte-kage-kageblog-skalvibage-700x1000-v1

Historien bag opskriften

Jeg har ikke brugt stikkelsbær i kage ret mange gange før, de har gerne været brugt til stikkelsbærgrød i stedet for. Jeg har købt stikkelsbærrene frosne, da jeg ikke er så heldig, at jeg har en stikkelbærbusk. Denne kage er en meget lækker svampet kage og dejen minder om en lagkagedej, du kan sagtens vælge at lave en lagkage med stikkelsbærrene som fyld sammen med flødeskum i stedet for.

Kagen smager dejligt med koldt flødeskum til, du kan også servere den lun med is til eller lav en lækker vaniljecreme til.

Opskriften stammer fra en gammel BoBedres bagebog, som jeg har fundet, der er rigtig mange lækre, gamle opskrifter i bogen og jeg har allerede brugt flere af opskrifterne.

Stikkelsbærtærte med creme

  • 02:30
  • 8 personer
  • Middel
Pin

Ingredienser

Mørdej

  • 75 g smør
  • 110 g mel
  • 2 spsk flormelis
  • ½ æggeblomme

Creme

  • 60 g smuttede mandler
  • 1 spsk sukker
  • 1 spsk kartoffelmel
  • 1 tsk stødt kanel
  • 1 nip salt
  • 2 æg
  • 1 dl mælk
  • 1 ½ spsk flydende honning
  • 50 g smør i klumper

Bær

  • 300 g stikkelsbær
  • 2 spsk sukker
  • 2 spsk sukker

Tips & Idéer

Server en kold letpiskede flødeskum til eller cremefraiche.

Brug andre bær, f.eks brombær, solbær eller blåbær.

Fremgangsmåde

Fremgangsmåde

  1. Skær den kolde smør i mindre stykker
  2. Bland flormelis i melet
  3. Smuldr smørret sammen med melblandingen, indtil det bliver en grynet masse
  4. Tilsæt æggeblommen
  5. Saml dejen hurtigt, du kan bruge en foodprocessor, din køkkenmaskine eller med håndkraft
  6. Pak dejen ind i film og lad dejen hvile i køleskabet i ca 20-30 min, så er dejen nemmere at rulle ud
  7. Rul dejen så den er ca ½ cm tyk
  8. Læg dejen i en 22-24 cm tærteform
  9. Skær kanten til med en kniv
  10. Prik dejen med en gaffel
  11. Sæt dejen i fryseren i en ½ time
  12. Tænd ovnen på 180 grader og bag den i ca 20 min
  13. Du kan evt lægge et stykke bagepapir ovenpå dejen og dæk det med tørrede bælgfrugter
  14. Fjern bælgfrugter og bagepapir, når tærten er bagt

Creme

  1. Mal mandlerne til mandelmasse sammen med sukker, kartoffelmel, kanel og salt
  2. Tilsæt æggene et ad gangen
  3. Bring mælk og honning i kog
  4. Hæld mælkeblandingen i ægge-mandelmassen under piskning
  5. Hæld cremen tilbage i gryden og bring den i kog under piskning
  6. Tag cremen af blusset, sval den af, til den er lun og tilsæt smørret lidt ad gangen

Bærrene

  1. Nip bærrene og halver dem, du kan godt bruge frosne stikkelsbær
  2. Drys bærerne med sukker og lad dem trække i en ½ time

Samling af tærten

  1. Fyld cremen i den forbagte bund
  2. Fordel stikkelsbærrene over cremen og sæt tærten i ovnen i ca 25-30 min
  3. Tag tærten ud og sigt flormelis over kagen
  4. Lad den bage i ca 8 min
  5. Kagen skal serveres lun

Relaterede opskrifter