Oprettet 21, January 2021
Sønderjysk riskage
Klassisk sønderjysk riskage lavet på risengrød og pyntet med flødeskum og ribsgelé
Historien bag opskriften
Forleden faldt jeg over en fjernsynsudsendelse med brødrene Price, hvor de lavede den sønderjyske riskage pyntet med flødeskum og ribsgelé. Den skulle stamme fra Højer og den blev serveret til bryllupper og fester. Jeg synes, at den er super lækker og hvis man laver risengrød kan man gemme en rest og lave denne kage i stedet for altid at lave klatkager.
Som jeg tidligere har fortalt, har min mand og jeg været på Gråsten Gamle Kro og fået sønderjysk kaffebord et par gange, det er virkelig en dejlig oplevelse og her serverer de nemlig også riskage plus 28 andre kager. Det var her, at jeg smagte riskage for første gang og jeg blev straks forelsket i denne kage, men den gik i glemmebogen, indtil jeg så brødrene Price lave den og jeg tænkte at den skal ligge på min blog. Jeg håber, at du vil synes at den er ligeså lækker som jeg synes.
Sønderjysk riskage
- 02:30
- 6 personer
- Nem
Ingredienser
Ingredienser
- 80 g grødris
- 1 dl vand
- 5 dl mælk
- 100 g sukker
- 1 tsk vaniljesukker
- 75 g smør
- 2 stk æggeblommer
- 50 g smuttede mandler
- ½ tsk kardemomme
- Reven skal af 1 økologisk citron
- 2 stk æggehvider
Pynt
- 2 dl piskefløde
- 50 g ribsgelé
Tips & Idéer
Kan serveres kold med blommemos til.
Drys kagen med flormelis.
Læg udblødte abrikoser i bunden af kagen og herefter grødblandingen.
Fremgangsmåde
- Kog vandet op i en gryde
- Tilsæt risene og rør rundt
- Tilsæt mælk og rør i det, til det koger op, sku ned for blusset til svag varme og lad det koge under låg i ca 30 min
- Lad det køle helt af
- Kog vand og læg mandlerne i, lad det stå i ca 5 min evt længere tid
- Smut mandlerne og hak dem
- Smelt smørret
- Rør sukker, vaniljesukker og æggeblommer og smeltet smør i den kolde risgrød
- Riv citronskal
- Tilsæt citronskal, kardemomme og de hakkede mandler i blandingen
- Pisk æggehviderne stive, vend dem forsigtigt i blandingen
- Kom blandingen i en smurt springform på ca 23 cm
- Bag kagen ved 150 g i 60 min til den er gylden og lad den afkøle
- Pisk fløden til skum og pynt kagen med flødeskum og klatter af ribsgelé
- Kan serveres lun eller kold