Oprettet 24, February 2022
Semlor - Svenske fastelavnsboller
Klassiske svenske fastelavnsboller bagt af en god gærdej smagt til med kardemomme, med fyld lavet med marcipan, mandler, flødeskum og pyntet med flormelis.
Historien bag opskriften
Jeg fik denne opskrift på svenske semlor af en ældre dame, jeg kender. Hun var gift med en svensk mand og hvert år til fastelavn lavede hun både den danske udgave af en fastelavnsbolle og den svenske semlor. Hun varierede fyldet, den traditionelle udgave er den, I får opskriften på her, men hun lavede også en hvid chokolade fyld og tilføjede en rabarberkompot, herefter tilføjede hun flødeskum og pynten bestod af hvid glasur.
Jeg har endnu ikke fået afprøvet det andet fyld og jeg tænker, at jeg vil prøve at lave en croissant dej og så bruge det andet fyld, det må bestemt være til næste fastelavn.
Semlor - Svenske fastelavnsboller
- 04:30
- 12 personer
- Middel
Ingredienser
Dej
- 25 g gær
- 2 dl mælk
- 450 g mel
- 1 æg
- 75 g sukker
- 1 spsk stødt kardemomme
- ½ tsk salt
- 100 g blødt smør
Fyld
- 3-4 spsk mælk eller fløde
- 100 g marcipan
- 100 g smuttede ristede mandler
- 2 tsk vaniljesukker
- Krummer fra bollerne
Pensling
- 1 sammenpisket æg
Pynt
- 3,5 dl fløde
- 3 spsk sigtet flormelis
Tips & Idéer
Brug fyld af hvid chokoladecreme og rabarber.
Lav en croissant dej i stedet for en gærdej.
Bollerne kan fryses udhulede.
Fremgangsmåde
- Lun mælken til den er lillefingervarm
- Rør gæren ud i mælken
- Tilsæt halvdelen af melet
- Rør æg, sukker, kardemomme og resten af melet i dejen
- Ælt det bløde smør i lidt ad gangen
- Ælt dejen blank og smidig i ca 5-8 min
- Lad dejen hæve i 30-45 min. tildækket
- Del dejen i 12 stk. af ca 75 g og form dem til til boller
- Læg bollerne på en bageplade beklædt med bagepapir
- Lad dem hæve tildækket i 1 ½- 2 timer
- Pensl bollerne med sammenpisket æg
- Bag bollerne ved 180 grader i ca 18-20 min
- Afkøl bollerne på en bagerist
- Skær et låg af hver bolle
- Udhul bollerne lidt
- Kog vand og hæld over mandlerne
- Smut mandlerne
- Rist mandlerne på en tør pande i ca 4-5 min
- Afkøl mandlerne og hak dem
- Bland krummerne fra bollerne med mælk eller fløde og groft revet marcipan
- Tilsæt de hakkede mandler og rør det til en lidt tyk masse, det kan være, at du skal tilsætte lidt mere mælk eller fløde, da konsistensen på fyldet ikke må være for tyk
- Fordel fyldet i bollerne
- Pisk fløden til skum
- Hæl flødeskummet i en sprøjtepose med en pæn stor tyl
- Sprøjt fløden i en top på bollen
- Læg låget på
- Pynt med sigtet flormelis