Oprettet 24, February 2022

Semlor - Svenske fastelavnsboller

Klassiske svenske fastelavnsboller bagt af en god gærdej smagt til med kardemomme, med fyld lavet med marcipan, mandler, flødeskum og pyntet med flormelis.

svenske-semlor-kage-kager-blog-opskrift-bage-blog-skalvibage-700x1000-v2 svenske-semlor-kageblog-kager-bage-blog-skalvibage-700x1000-v3 svenske-semlor-kager-kageblog-bage-blog-skalvibage-700x1000-v4

Historien bag opskriften

Jeg fik denne opskrift på svenske semlor af en ældre dame, jeg kender. Hun var gift med en svensk mand og hvert år til fastelavn lavede hun både den danske udgave af en fastelavnsbolle og den svenske semlor. Hun varierede fyldet, den traditionelle udgave er den, I får opskriften på her, men hun lavede også en hvid chokolade fyld og tilføjede en rabarberkompot, herefter tilføjede hun flødeskum og pynten bestod af hvid glasur.

Jeg har endnu ikke fået afprøvet det andet fyld og jeg tænker, at jeg vil prøve at lave en croissant dej og så bruge det andet fyld, det må bestemt være til næste fastelavn.

Semlor - Svenske fastelavnsboller

  • 04:30
  • 12 personer
  • Middel
Pin

Ingredienser

Dej

  • 25 g gær
  • 2 dl mælk
  • 450 g mel
  • 1 æg
  • 75 g sukker
  • 1 spsk stødt kardemomme
  • ½ tsk salt
  • 100 g blødt smør

Fyld

  • 3-4 spsk mælk eller fløde
  • 100 g marcipan
  • 100 g smuttede ristede mandler
  • 2 tsk vaniljesukker
  • Krummer fra bollerne

Pensling

  • 1 sammenpisket æg

Pynt

  • 3,5 dl fløde
  • 3 spsk sigtet flormelis

Tips & Idéer

Brug fyld af hvid chokoladecreme og rabarber.

Lav en croissant dej i stedet for en gærdej.

Bollerne kan fryses udhulede.

Fremgangsmåde

  1. Lun mælken til den er lillefingervarm
  2. Rør gæren ud i mælken
  3. Tilsæt halvdelen af melet
  4. Rør æg, sukker, kardemomme og resten af melet i dejen
  5. Ælt det bløde smør i lidt ad gangen
  6. Ælt dejen blank og smidig i ca 5-8 min
  7. Lad dejen hæve i 30-45 min. tildækket
  8. Del dejen i 12 stk. af ca 75 g og form dem til til boller
  9. Læg bollerne på en bageplade beklædt med bagepapir
  10. Lad dem hæve tildækket i 1 ½- 2 timer
  11. Pensl bollerne med sammenpisket æg
  12. Bag bollerne ved 180 grader i ca 18-20 min
  13. Afkøl bollerne på en bagerist
  14. Skær et låg af hver bolle
  15. Udhul bollerne lidt
  16. Kog vand og hæld over mandlerne
  17. Smut mandlerne
  18. Rist mandlerne på en tør pande i ca 4-5 min
  19. Afkøl mandlerne og hak dem
  20. Bland krummerne fra bollerne med mælk eller fløde og groft revet marcipan
  21. Tilsæt de hakkede mandler og rør det til en lidt tyk masse, det kan være, at du skal tilsætte lidt mere mælk eller fløde, da konsistensen på fyldet ikke må være for tyk
  22. Fordel fyldet i bollerne
  23. Pisk fløden til skum
  24. Hæl flødeskummet i en sprøjtepose med en pæn stor tyl
  25. Sprøjt fløden i en top på bollen
  26. Læg låget på
  27. Pynt med sigtet flormelis

Relaterede opskrifter