Oprettet 27, December 2021

Prossekage fra Hindsholm

Lækker saftig prossekage fra Hindsholm med rosiner, stegt på panden med smør.

prossekage-bage-kage-skalvibage-700x1000-v1 prossekage-julebag-bage-kage-skalvibage-700x1000-v3 prossekage-jul-julebag-kage-skalvibage-700x1000-v2

Historien bag opskriften

Først og fremmest vil jeg ønske jer alle en rigtig glædelig jul, jeg håber, at I har haft nogle dejlige dage sammen med jeres familie. Her hos Lars og jeg har vi holdt jul sammen med vores børn, svigerbørn og børnebørn og vi har bestemt haft nogle dejlige dage sammen.

Den sidste julekage er den fynske prossekage og det er den fra Hindsholm. Prossekage stammer fra omkring 1700 tallet. Her er prossekage en grød sammenblandet af havregryn og mælk. Ovenpå placerede man flæsk, smør eller gåsefedt. Kagen bliver bagt omkring juletiden. Senere bliver prossekage til en kage, hvor det søde får overtaget. Flæsken glider i baggrunden og i stedet kommer ingredienser som blommer, rosiner og sukker til at dominere prossekage. Der findes flere forskellige opskrifter på prossekage, det kommer an på hvilken egn den kommer fra.

Jeg kan varmt anbefale jer, at bage denne kage, den smager fantastisk og den kan holde sig i flere dage pakket ind.

Prossekage fra Hindsholm

  • 12:00
  • 8 personer
  • Middel
Pin

Ingredienser

Dagen før

  • 1 l mælk
  • 500 g grovvalsede havregryn

Dej

  • 3 æg
  • 125 g sukker
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk kardemomme
  • 1 tsk salt
  • 2 dl rosiner
  • 1 stk økologisk citron, saft og skal herfra

Tilbehør

  • Æblemos eller
  • Sirup eller
  • Kanelsukker eller
  • Flydende honning

Tips & Idéer

Tilsæt lidt hakkede nødder til dejen.

Lav evt en sirup af bær og server det til.

Fremgangsmåde

  1. Mælken koges og hældes over havregrynene.i en skål
  2. Lad blandingen stå tildækket til dagen efter ca 12 timer
  3. Æggene piskes godt sammen med sukker
  4. Æggeblandingen blandes i havregrøden
  5. Tilsæt kanel, kardemomme,salt, reven citronskal og citronsaft og rør det godt sammen med en grydeske
  6. Tilsæt rosinerne og vend dem godt sammen med dejen
  7. Dejen hældes i en smurt form 2 liter
  8. Bag kagen i vandbad (fyld en bradepande med vand) ved 180 grader i 2 timer
  9. Bliver overfladen for brun, dæk kagen med staniol
  10. Afkøl kagen
  11. Skær kagen i skiver og rist stykkerne let i brunet smør
  12. Serveres lun med enten æblemos, sirup, kanelsukker eller flydende honning

Relaterede opskrifter