Oprettet 16, December 2021
Norske klejner med en glasur
Friske, luftige, bløde norske klejner med en glasur lavet med flormelis og citron, de skal spises samme dag.
Historien bag opskriften
Disse lækre norske klejner stammer fra Valdemarsro, jeg synes,at de smager fantastisk, de er utrolig lækre, bløde og så er de nemme at lave.
Normalt plejer jeg at lave de almindelige klejner efter min mors opskrift, men i år har jeg valgt, at lave norske klejner, da jeg er vild med dem, man må godt ændre lidt på traditionerne.
Jeg er i øjeblikket ved at bage julecookies, brunkager, vaniljekranse og finsk brød, jeg har nemlig nogle ældre familiemedlemmer, som ikke længere bager og de skal selvfølgelig forkæles med lidt hjemmebag og så kan jeg samtidig ønske dem en rigtig glædelig jul.
Jeg var forleden inde ved Lions Club og købe flere af deres julekagedåser og jeg vil putte småkagerne i dem, når jeg skal rundt til familien, det synes jeg er dejlig juleagtigt.
Norske klejner med en glasur
- 01:45
- 6 personer
- Middel
Ingredienser
Dej
- 20 g gær
- 1 dl mælk
- 30 g sukker
- 50 g blødt smør
- 1 æg
- 1 tsk kardemomme
- 1 tsk vaniljesukker
- 1 tsk reven citronskal fra 1 økologisk citron
- 250 g mel
- 1 kg palmin
Pynt
- 100 g flormelis
- 2 spsk citronsaft fra en økologisk citron
- Evt gul frugtfarve
Tips & Idéer
Du kan fryse de rå klejner, tag dem op og lad dem tø op ved stuetemperatur.
Du kan undlade citronsaft i glasuren.
Fremgangsmåde
- Rør gæren ud med mælken
- Pisk sukker og smør til massen er lys og luftig
- Pisk ægget i
- Tilsæt mælkeblandingen
- Bland mel, kardemomme, vaniljesukker sammen
- Tilsæt reven citronskal til mælkeblandingen
- Tilsæt halvdelen af melblandingen
- Tilsæt resten af melet lidt efter lidt
- Ælt dejen til den er glat og smidig
- Dæk dejen med et rent klæde og lad dejen hæve i 1 time, ikke mere
- Rul dejen ud til en rektangel på 30 cm x 12 cm
- Skær 6 aflange stykker
- Lav et snit i midten, ikke for langt
- Tag den ene ende af klejnen og træk den igennem hullet ovenfra, pas på at du ikke trækker for meget i dejen, det er nemmest, at gøre det, imens dejen ligger på bordet og uden at du løfter dejstykket
- Lad klejnerne efterhæve mens palminen varmes op
- Stik en tændstik i palminen og når det bobler omkring tændstikken, er palminen varm nok
- Skru ned for gryden med palminen
- Kog 2 klejner af gangen, vend dem et par gange
- Tag klejnerne op med en hulske, når de er gyldne og lad dem dryppe af
- Læg klejnerne på et stykke køkkenrulle
- Lad klejnerne afkøle
- Bland flormelis, citronsaft og gul farve og rør massen godt sammen
- Kom glasuren i en sprøjtepose, klip et lille bitte hul i posen
- Dekorer klejnerne
- Spis klejnerne mens de er lidt lune, så smager de bedst