Oprettet 8, April 2021
Bedstefars skæg med syltetøj og marengs
En lækker, svampet, meget sød kage lavet af en rørt dej med fyld bestående af hindbærmarmelade og marengs.
Historien bag opskriften
Dette er en meget sød, men lækker kage, den er lavet med hindbærmarmelade og marengs ovenpå. Det er en sjov gammel klassiker og navnet bedstefars skæg har noget at gøre med, at man får skæg på overlæben, når man spiser den.
Det er efterhånden blevet en af de mere sjældne kager og det er en skam, da den er hurtig at lave og vi har som regel alle ingredienser stående i forvejen. Desværre bliver marengsen blød, når den står for længe og det er vel egentlig derfor, den ikke rigtig bliver brugt som klassens time kage eller kollega kage, da vi helst skal bage kagen dagen før.
Du kan sagtens smøre kagen med andet en hindbærmarmelade, da den er meget sød kan du evt. smøre den med noget, der er syrligt f.eks havtornmarmelade.
Bedstefars skæg med syltetøj og marengs
- 01:00
- 10 personer
- Nem
Ingredienser
Dej
- 400 g mel
- 250 g meget blødt smør
- 300 g sukker
- 1 tsk bagepulver
- 4 æggeblommer
- 2 ½ dl mælk
Fyld
- Ca 225 g hindbærmarmelade
Marengs
- 250 g sukker
- 4 æggehvider
- ½ tsk eddike
Tips & Idéer
Kom revet appelsinskal i dejen.
Smør kagen med æblegrød eller rabarberkompot i stedet for hindbærmarmelade.
Fremgangsmåde
Dej
- Rør det meget bløde smør sammen med sukkeret til en luftig masse i ca 10 min
- Tilsæt æggeblommer 1 ad gangen og rør det godt sammen
- Bland mel og bagepulver sammen
- Tilsæt skiftevis mel og mælk til smør blandingen
- Rør dejen til den er ensartet
- Kom dejen i en bradepande beklædt med bagepapir ca 25 x 35 cm
- Bag kagen ved 180 grader i ca 15 min
Marengs
- Pisk æggehviderne stive
- Tilsæt eddike
- Tilsæt sukker lidt ad gangen og pisk det godt imellem hver gang, du tilsætter sukker
- Smør kagen med hindbærmarmelade
- Fordel marengsen over den varme kage
- Drys lidt sukker over marengsen
- Bag kagen færdig ved 180 grader i ca 10 min, marengsen skal være let gylden
- Afkøl kagen og server den helst samme dag, da marengsen ellers bliver blød