Oprettet 27, February 2020
Æbletærte med cremefraiche
Lækker æbletærte toppet med nøddeblanding serveret med cremefraiche.
Historien bag opskriften
For mange år siden arbejdede jeg som vikarsygeplejerske, her havde jeg en del vagter i Ejby kommune. Det var før kommunesammenlægningen og i en tid hvor vi havde masser af tid til vores borgere og hvor der var glæde ved at gå på arbejde.
Jeg kørte i en lang periode som udekørende aftensygeplejerske i Ejby kommune, det var dengang at vi ikke havde så komplekse sygeplejeopgaver som idag. Jeg havde et besøg på hos ægteparret Hanne Marie og Holger, jeg kom for at dryppe Holgers øjne.
Vi fik et rigtig fint forhold til hinanden og Hanne Marie havde kaffen klar, når jeg kom ved 20 tiden. Ofte havde hun bagt kage og engang hvor jeg kom, havde hun bagt denne lækre æbletærte, som hun serverede med cremefraiche. Den var virkelig lækker og jeg var så heldig, at hun gav mig sin opskrift, den har jeg haft liggende i mine gemmere i årevis og fandt den frem her forleden, da jeg skulle finde nye opskrifter. Jeg har aldrig nået at få den bagt, men da jeg fandt opskriften, fik jeg lyst til at bage den og da jeg smagte den, var det ligesom at komme tilbage til køkkenet hos Hanne Marie og Holger hvor vi havde mange gode samtaler.
Æbletærte med cremefraiche
- 01:00
- 8 personer
- Nem
Ingredienser
Tærtedej
- 200 g mel
- 100 g smør
- 50 g sukker
- 1 æg
- Evt lidt koldt vand
- 4-5 æbler
Topping
- 125 g mandler
- 100 g brunt farin
- 100 g smør
- 2 spsk mælk
- 1 ½ spsk mel
Tilbehør
- Cremefraiche
Tips & Idéer
Tærten kan serveres både lun og kold og som kage eller dessert.
Tærten kan serveres med råcreme istedet for cremefraiche.
Kan bages dagen før.
Fremgangsmåde
Tærtedej
- Mel og sukker blandes sammen i en skål
- Smørret hakkes i små stykker og smuldres sammen med melblandingen til en grynet masse
- Ægget tilsættes og dejen samles. Hvis dejen er for tør kan der evt tilsættes lidt vand
- Dejen rulles ud og en tærteform på ca 23 cm beklædes. Lad dejen gå helt op over kanten på tærtefadet, skær kanten ren
- Dejen prikkes med en gaffel
- Æblerne renses, fjern skræl og kernehus. Æblerne skæres i både, gerne store både og fordeles i ringe oven på tærtedejen
Topping
- Mandlerne hakkes groft
- Bland farin, smør, mælk, mel og mandlerne i en gryde
- Kog massen op til en karamelagtig masse
- Fordel nøddeblandingen over æblerne og bag den ved 200 grader i ca 30 min
- Afkøl tærten og server den med cremefraiche