Oprettet 30, April 2020

Varme hveder

Lækre luftige varme hveder med kardemomme.

hveder-bage-opskrigter-bagening-blog-opskrift-skalvibage-700x1000-v2 hveder-bage-opskrifter-bagening-blog-opskrift-skalvibage-700x1000-v3 hveder-bage-bagening-blog-opskrift-opskrifter-bagening-kage-skalvibage-700x1000-v4

Historien bag opskriften

Mange af os spiser varme hveder aftenen før Store Bededag, det er en skik, som har været kendt siden midten af 1800 tallet, måske er den ældre. Grunden til at man spiste det dengang, var fordi Store Bededag var en dag, hvor man ikke måtte arbejde før gudstjenesten var overstået og det betød at bageren ikke kunne bage i de tidlige morgentimer, som man var vant til og derfor blev der bagt hvedeknopper aftenen før, så man kunne spise dem næste morgen. Senere ændrede skikken sig til, at man spiste dem lune aftenen før.

Hjemme hos os har det altid været en tradition, at vi aftenen før fik hveder ristet på brødristeren, dog har jeg altid købt dem. For år tilbage begyndte jeg at bage dem selv, men jeg havde svært ved at finde en opskrift, der var “rigtig”. De blev ikke luftige nok og smagte ikke som, dem man køber, men sidste år fandt jeg en super opskrift fra Mette Blomsterberg og det er den bedste hvedeknop jeg længe har smagt, så den er blevet til den eneste ene for mig. I får hermed opskriften og glæd jer til smagen. God Stor Bededagsferie til jer alle og god bagelyst.

Varme hveder

  • 02:30
  • 12 personer
  • Nem
Pin

Ingredienser

Ingredienser

  • 25 g gær
  • 2,5 dl mælk
  • 1 tsk salt
  • 50 g sukker
  • 2 tsk stødt kardemomme
  • 2 store æg
  • 550-600 g mel
  • 75 g blødt smør

Tilbehør

  • Smør

Tips & Idéer

Du kan fryse hvederne, når de er færdigbagte.

Skær hveden over og rist dem på brødristeren og server dem med ost eller marmelade.

Du kan spise hvederne hele året.

Fremgangsmåde

  1. Lun mælken til den er lillefinger varm
  2. Smuldr gæren ud i mælken og rør det sammen indtil gæren er helt opløst
  3. Tilsæt æggene
  4. Bland salt, sukker, kardemomme og mel
  5. Til melblandingen, gem ca 100 g af melet
  6. Ælt dejen i ca 10 min
  7. Tilsæt smørret og ælt videre
  8. Tilsæt mere mel. Dejen skal lige akkurat slippe kanten på røreskålen
  9. Lad dejen hæve i 20 min på et meldrysset bord
  10. Del dejen op i 12 stykker
  11. Form bollerne og stram dem godt op
  12. Smør en bradepandeform med flydende margarine. Formen måler 28 cm x 17 cm
  13. Bollerne skal lægges på rad og række. 3 stk i bredden og 4 stk i længden. Bollerne skal ligge tæt, men må lige nøjagtig ikke røre hinanden
  14. Lad bollerne hæve tildækket et lunt sted i time til de er dobbelt størrelse og groet sammen
  15. Bages ved 190 grader i ca 20 min indtil der er gyldne
  16. Tag hvederne ud af ovnen og lad dem hvile i formen i 10 min, vend dem ud og lad dem køle færdig på en bagerist

Relaterede opskrifter