Oprettet 14, January 2021

Kartoffelkage med vaniljecreme og marcipan

En fantastisk flødekage overtrukket med marcipan og kakao, en lækker konditorkage

kartoffelkage-opskrift-blog-kage-skalvibage-700x1000-v1 kartoffelkage-opskrift-blog-kage-bage-kager-kageblog-skalvibage-700x1000-v2 kartoffelkage-opskrift-blog-kage-kager-bage-skalvibage-700x1000-v3

Historien bag opskriften

Kartoffelkagen er en gammel dansk flødekage, som skal forestille en kartoffel med jord på. Den oprindelige opskrift på kartoffelkagen er lavet af en bund af vandbakkelse med et lag flødeskum oven på. Den dækkes med marcipan og drysses med kakaopulver.

Kartoffelkagen fik sit gennembrud i 1947 ved 100- året for kartoffelpesten hærgen i Europa. Kartoffelkagen blev udbredt i København og siden er der lavet flere versioner af kagen.

Jeg synes, at det er en utrolig lækker kage og det er meget sjovt at lave den, det der er så fantastisk ved denne kage er, at kagerne ikke behøver at være fuldstændig ens, det er kartofler nemlig ikke. Jeg har aldrig bagt den før, men jeg synes egentlig, at den er simpel at lave, når man først kommer igang.

Kartoffelkagen tager tid at lave, men jeg håber, at du alligevel får lyst til at afprøve opskriften og det bedste af det hele er, at du ikke længere behøver at gå til bageren og købe den.

Kartoffelkage med vaniljecreme og marcipan

  • 03:30
  • 8 personer
  • Svær
Pin

Ingredienser

Vaniljecreme

  • 5 dl mælk
  • 1 vaniljestang
  • 5 spsk sukker
  • 5 spsk maizena mel
  • 5 pasteuriserede æggeblommer

Bunde

  • 3 æg
  • 125 g sukker
  • 60 g kartoffelmel
  • 50 g mel
  • 2 tsk bagepulver

Overtræksmarcipan

  • 300 g rå marcipan
  • 150 g flormelis
  • 35 g glukosesirup

Opbygning

  • 7,5 dl fløde
  • 250 g kakao

Tips & Idéer

Lav en vandbakkelse bund i stedet for en lagkagebund, fyld vandbakkelsen med vanilje/flødeskum creme og læg et låg af marcipan ovenpå og drys med kakao.

Fremgangsmåde

Vaniljecreme

  1. Kog 4 dl mælk i en gryde
  2. Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud og mas kornene sammen med lidt sukker
  3. Pisk vanilje sukker, maizena og 1 dl mælk sammen, pisk det godt sammen
  4. Tilsæt æggeblommerne og pisk igen
  5. Når mælken i gryden koger kommes vanilje blandingen op i gryden
  6. Pisk godt indtil cremen tykner imens den stadig står på kogeblusset
  7. Hæld cremen op i skål og læg film ned over cremen, så det ikke danner skind
  8. Afkøles i køleskab i ca 2 timer. Cremen kan fint laves dagen før

Bunde

  1. Tænd ovnen på 200 grader
  2. Pisk æg og sukker til en luftig masse. Pisk gerne i 10 -15 min
  3. Bland kartoffelmel, mel og bagepulver sammen
  4. Sigt det i æggemassen
  5. Fold massen forsigtig sammen med en dejskraber, vær sikker på, at det er helt gennemarbejdet. Hvis du ikke gør det forsigtigt, slår du luften ud af massen og din kagebund bliver ikke luftig
  6. Foer en bradepande med bagepapir og smør bagepapiret med flydende margarine
  7. Fordel massen i bradepanden
  8. Bag bunden ved 200 grader i ca 6-7 min, stik i den med en strikkepind eller andet, der må ikke hænge dej ved
  9. Tag bunden ud og vend den over på et andet sukkerdrysset stykke bagepapir, dette for at undgå, at du trækker skorpen af. Vend igen bunden rundt på et andet stykke bagepapir og lad bunden køle af.
  10. Stik den kolde bund ud i 16 stk. små runde bunde med en 7 cm udstikker

Overtræksmarcipan

  1. Del marcipanen i mindre stykker
  2. Ælt marcipan, flormelis og glukosesirup til en ensartet masse med dejkrog i køkkenmaskine

Opbygning

  1. Pisk den kolde vaniljecreme igennem og kom den op i en sprøjtepose uden tyl og klip et lille hul i posen
  2. Sprøjt vaniljecremen ud på 8 bunde i en mængde som et et stort æg
  3. Læg de andre bunde ovenpå (de andre 8 bunde) og pres dem dem let fast
  4. Pisk fløden til let flødeskum, kom den op i en sprøjtepose med en glat tyl str 18
  5. Sprøjt flødeskummet ud i store kugler ovenpå de sammenlagte bunde
  6. Rul Overtræksmarcipan ud i lidt ekstra flormelis så tyndt som muligt
  7. Skær marcipanen ud i cirkler på 15 - 16 cm i diameter
  8. Læg en cirkel marcipan forsigtigt ovenpå flødeskums kuglen og fold den fint i flæser fast til bunden
  9. Skær kanten af for overskydende marcipan med en skarp kniv
  10. Stil kagerne i køleskab i en times tid
  11. Tril dem forsigtigt i kakao
  12. Fjern det overskydende kakao

Relaterede opskrifter